top of page

ΒΑΚΧΕΣ

ΒΑΚΧΕΣ

Το τΖΕΝεράλε Acting Studio by Μιχάλης Συριόπουλος, στα πλαίσια των μαθημάτων του τμήματος «ΤΡΑΓΩΔΙΑ» παρουσίασε την τραγωδία του Ευριπίδη «Βάκχες», ένα από τα κορυφαία κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας.

ΤΟ ΕΡΓΟ
Ο Διόνυσος, ο γιος του Διός και της Σεμέλης, μιας από τις τέσσερις κόρες του ιδρυτή της Θήβας Κάδμου, ξεκινώντας από τη Λυδία, φθάνει μεταμορφωμένος σε θνητό ακόλουθό του στη Θήβα, αφού προηγουμένως οι πάντες στο πέρασμά του έχουν αναγνωρίσει τη θεότητά του. Στη Θήβα, τη γενέθλια πόλη του, όπου βασιλεύει ο Πενθέας, ο γιος μιας άλλης κόρης του Κάδμου, της Αγαύης, του αρνούνται αυτή την αναγνώριση - οι μόνοι που ασπάζονται τη νέα θρησκεία, που εκφράζεται προεχόντως με τον χορό, είναι οι γέροντες Κάδμος και Τειρεσίας, οι οποίοι μάταια προσπαθούν να πείσουν τον Πενθέα. Ο Διόνυσος εκδικείται: όλες οι γυναίκες της Θήβας, μαζί με τις τρεις κόρες του Κάδμου, καταλαμβάνονται από μανία, εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και τρέχουν πάνω στον Κιθαιρώνα τιμώντας τον Διόνυσο. Ο Πενθέας αντιδρά: όσες συλλαμβάνονται φυλακίζονται. Το ίδιο συμβαίνει και με τον Διόνυσο: συλλαμβάνεται, χλευάζεται, φυλακίζεται. Και ο Διόνυσος και οι μαινάδες απελευθερώνονται με τρόπο που υπερβαίνει τα ανθρώπινα μέτρα, αλλά ο Πενθέας δεν διδάσκεται τίποτα από τα θαύματα που πληθαίνουν. Μόνο όταν ο Διόνυσος του προτείνει να τον οδηγήσει κρυφά στον Κιθαιρώνα, για να δει με τα ίδια του τα μάτια τις μαινάδες, δέχεται πρόθυμα. Μεταμφιεσμένος σε μαινάδα οδηγείται στον Κιθαιρώνα, όπου όμως εντοπίζεται από τις μαινάδες και σπαράζεται απ᾽ αυτές με κορυφαία την ίδια του τη μητέρα. Η Αγαύη καρφώνει το κεφάλι του γιου της πάνω στον θύρσο, νομίζοντας ότι είναι κεφάλι λιονταριού, και επιστρέφει θριαμβικά στη Θήβα. Με τη βοήθεια του Κάδμου συνειδητοποιεί τη φρικτή αλήθεια και μετά τον θρήνο, παίρνουν και οι δύο το δρόμο της εξορίας, όπως απαιτεί ο Διόνυσος, που εμφανίζεται στο τέλος με το πραγματικό του πρόσωπο ως θεός από μηχανής. (α-μήχανος)

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ - ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:

Σκηνοθεσία - Διδασκαλία: Μιχάλης Συριόπουλος

Κινησιολογία - Χορογραφία: Κωνσταντίνα Λάλλου 

Έπαιξαν (αλφαβητικά): Δέσποινα Αλωνιστιώτη, Μαίρη Αχλαδιανάκη, Νάνσυ Καντλή, Αναστασία Μανδηλαρά, Χρυσάνθη Μπεκύρου, Άννυ Νικοπούλου, Βασιλική Σεϊντή, Βίλμα Σιελή, Μαρία Τριανταφύλλη, Μαρία Τυρταίου

Graphic designer: Σαράντης Μακρής
Φωτογραφίες: Αναστασία Γιαννάκη 

Η παράσταση δόθηκε την Τετάρτη 22/3/23 και την Πέμπτη 23/3/23 στο Από Μηχανής Θέατρο.


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:

Κείμενο: Ουαζντί Μουαουάντ 
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Συριόπουλος

Συμμετείχαν οι σπουδαστές του τΖΕΝεράλε Acting Studio: (με αλφαβητική σειρά)
Γεωργαντζής Στάθης, Δράκου Όλγα, Καλογεροπούλου Φωτεινή, Καντλή Νάνσυ, Καρμιράντζου Τάνια, Κορνηλάκης Θάνος , Νικοπούλου Άννυ , Ρακοπούλου Χρυσούλα, Σιελή Βίλμα, Τσελεπή Εύη, Τυρταίου Μαρία, Χατζηπολυχρόνη Αθηνά, Χριστοφορίδης Αγαμέμνων 

*Το έργο παρουσιάζεται από ομάδα σπουδαστών του τΖΕΝεράλε acting studio.
*Η παράσταση παρουσιάστηκε στο θέατρο Σταθμός, στο Μεταξουργείο

Φωτογραφίες: Κωστής Καλλιβρετάκης

Ο ΑΗ ΒΑΣΙΛΗΣ ΕΙΝΑΙ ΣΚΕΤΗ ΛΕΡΑ

Ο ΑΗ ΒΑΣΙΛΗΣ ΕΙΝΑΙ ΣΚΕΤΗ ΛΕΡΑ

Το τΖΕΝεράλε Acting Studio by Μιχάλης Συριόπουλος, στα πλαίσια των μαθημάτων του τμήματος «ΚΩΜΩΔΙΑ» παρουσίασε τη μαύρη κωμωδία «Ο Άη Βασίλης είναι σκέτη λέρα» των Ρέππα - Παπαθανασίου.

ΤΟ ΕΡΓΟ: 
Πέντε διαφορετικοί άνθρωποι βρίσκονται, ο καθένας για τους δικούς τους λόγους, στο γραφείο μιας ψυχοθεραπευτικής ομάδας με την επωνυμία "Η Ζωή είναι γλυκιά", με σκοπό να υποστηριχθούν ψυχολογικά ώστε να αποτραπεί η εμμονή τους να τερματίσουν οι ίδιοι τη ζωή τους. Η προσωπική ιστορία του καθενός αναπαριστά ανάγλυφα και κυνικά όχι μόνο τα προσωπικά τους αδιέξοδα, αλλά και την κοινωνική απομόνωση που βιώνουν.

Είναι παραμονή Χριστουγέννων και στο Γραφείο Συμπαράστασης Απελπισμένων τέτοια μέρα μεσάνυχτα πέφτει πολλή δουλειά. Η απατημένη, η εγκυμονούσα, ο τραβεστί, ο «νορμάλ», ο λαϊκός, ο διεστραμμένος και η αλλοδαπή θα περάσουν μαζί αυτά τα Χριστούγεννα, τυχαία, αλλά ταυτόχρονα ο καθένας στον κόσμο του!

Νιώθεις μόνος; Νιώθεις απελπισμένος; Σκέφτεσαι να κρεμαστείς; Να πέσεις από το παράθυρο; Να πιεις ακουαφορτε; Πριν το κάνεις, πάρε μας. Η ζωή είναι γλυκιά.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ - ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:

Σκηνοθεσία: Πάνος Λουκαΐδης

Έπαιξαν (αλφαβητικά): Στέλιος Βυζαντινόπουλος, Άρης Γκέρτσος, Σοφία Γκόντα, Φλώρα Ζαμπέλη, Κωνσταντίνος Λίτσκας, Χρήστος Μίτσης, Κωνσταντίνος Ρότσιος, Βασιλική Σεϊντή, Μίλτος Τελεβάντος

Φωνή: Ξένια Μπαχαρνίκου

Graphic designer: Σαράντης Μακρής
Φωτογραφίες: Αναστασία Γιαννάκη 

Η παράσταση δόθηκε την Τετάρτη 15/3 /23 και την Πέμπτη 16/3/23 στο Από Μηχανής Θέατρο.

ΥΠΗΡΕΤΡΙΕΣ SCENES