top of page

Μάρτης, ο πρώτος μήνας ζωής της τΖΕΝεράλε.

Updated: May 7, 2021

Μάρτης, ο πρώτος μήνας ζωής της τΖΕΝεράλε.

Ένας ακόμα μήνας χωρίς θέατρο, αλλά με πολύ θέατρο. Αυτή κι αν είναι αντίφαση - Ενώ τα θέατρα παραμένουν κλειστά, εμείς ανοίξαμε! Και κάπως έτσι, ξαφνικά, η ζωή μας απέκτησε ξανά θέατρο. Και γράφω "ζωή μας" γιατί πλέον δεν στέκω μόνος μου,στο καβούκι της καραντίνας μου,αλλά τώρα έχω κι άλλες ψυχές μαζί μου να συγκροτούν, να αποτελούν, να ομορφαίνουν αυτό που κάποτε ήταν ένα όνειρό μου, και τώρα πια είναι απλά η τΖΕΝεράλε.Το εργαστήρι τέχνης τΖΕΝεράλε άνοιξε τις "πόρτες" του διαδικτυακά με 4 τμήματα υποκριτικής, που ανταποκρίνονται στις διαφορετικές γνώσεις και αναζητήσεις των μαθητών του. Στόχος μου δεν είναι μόνο να μοιραστώ την θεατρική εμπειρία μου με νέους μαθητές, αλλά να δημιουργήσω έναν χώρο τέχνης και έρευνας που να αντιπροσωπεύει το θέατρο και την υποκριτική όπως τα αντιλαμβάνομαι εγώ.

Δηλαδή να:

- είναι η τέχνη όπου οι άνθρωποι που ασχολούνται μ' αυτήν οφείλουν να πάρουν όσο το δυνατόν περισσότερες γνώσεις γύρω απ' το θέμα που ερευνούν:

Παράλληλα με τα προγραμματισμένα μαθήματα η τΖΕΝεράλε προσφέρει δωρεάν στους μαθητές της άλλες δραστηριότητες ώστε να διευρύνει τους καλλιτεχνικούς τους ορίζοντες και να τους εμπνεύσει ταξιδεύοντάς τους στον μαγικό κόσμο του θεάτρου.


Έτσι, η πρώτη πρωτοβουλία μας ήταν να δημιουργήσουμε μια διαδικτυακή βιβλιοθήκη, στην οποία έχει πρόσβαση κάθε μέλος του εργαστηρίου. Παράλληλα, οι μαθητές της τΖΕΝεράλε έχουν την ευκαιρία να συζητούν τα έργα που διαβάζουν σε μηνιαίες συναντήσεις, στο πλαίσιο του προγράμματος Theater Play Club. H πρώτη συνάντηση έγινε με αφορμή την "Μήδεια" του Ευριπίδη. Οι μαθητές από τα νέα τμήματα υποκριτικής της τΖΕΝεράλε είχαν ήδη την ευκαιρία να κάνουν το πρώτο τους Μάθημα Φωνητικής με την μουσικό και ηθοποιό Μαριάννα Παπαθανασίου. Αντίστοιχα, στα δύο πιο προχωρημένα τμήματα προσφέρθηκε ένα μάθημα σεμιναριακού χαρακτήρα με θέμα "Από το Κείμενο στην Παράσταση", όπου έγινε μια ανάλυση της θεατρικής διαδικασίας και παραγωγής από την σκηνοθέτη Λητώ Τριανταφυλλίδου.


Επιπλέον, στις επόμενες εβδομάδες η τΖΕΝεράλε θα προσφέρει στους μαθητές της, δύο επιπλέον μαθήματα με τον καταξιωμένο κ.Γιώργο Φράγκογλου, ο οποίος θα κάνει μια εισαγωγή στην δραματολογία και θεατρική διασκευή, εστιάζοντας σε κείμενα του Τσέχωφ και του Λόρκα. Στα άμεσα σχέδια της τΖΕΝεράλε είναι η δημοσίευση ενός συλλογικού "ημερολογίου καταστρώματος" όπου τα μέλη του εργαστηρίου θα μπορούν να μοιράζονται τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους κατά την διάρκεια του ταξιδιού τους μαζί μας.


- να έχει κέντρο τον άνθρωπο:

Η τΖΕΝεράλε άρχισε να προσφέρει μαθήματα πριν από ένα μήνα και μια καινούργια θεατρική κοινότητα δημιουργήθηκε. Άνθρωποι που γνωρίσαμε μόλις ένα μήνα πριν, πλέον δεν νιώθουν μόνοι! Όσοι έχουν κάνει θέατρο, γνωρίζουν σε τί αναφέρομαι. Δεν υπάρχει πιο γρήγορος τρόπος να βρει κανείς "οικογένεια", από το να κάνει θέατρο. Πόσο σημαντικό είναι αυτό τον τελευταίο χρόνο;


Τον πρώτο μήνα της ύπαρξής μας, παρά τις αντι-θεατρικές συνθήκες που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, προσπαθήσαμε με κάθε τρόπο να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον όπου οι άνθρωποι μπορούν να εκφραστούν και να γνωριστούν. Έτσι, όλες οι παραπάνω δραστηριότητες και επιπλέον ώρες ενασχόλησης με το θέατρο που προσφέραμε, στοχεύουν και στην δημιουργία δεσμών και σχέσεων που ξεπερνούν τους διαδικτυακούς μας περιορισμούς.


- είναι προσιτό για όλους. Ο στόχος μας είναι να προσφέρουμε μια σφαιρική θεατρική εκπαίδευση στην οποία να έχουν πρόσβαση όσοι αγαπούν το θέατρο, χωρίς οι οικονομικές συνεισφορές που χρειάζονται για να κρατηθεί η τΖΕΝεράλε ζωντανή να αποτρέπουν κανέναν φιλόδοξο ηθοποιό και μαθητή μας. Έτσι, έχουμε κρατήσει το κόστος των μαθημάτων χαμηλό και προσιτό για όλους.


Όλα αυτά λοιπόν συνέβησαν στην τΖΕΝεράλε, μόλις σε ένα μήνα! Ανυπομονούμε για όσα ακόμα θα 'ρθουν και δεσμευόμαστε για περισσότερα.


Είναι όμορφο να βλέπεις τα όνειρά σου να πραγματοποιούνται.

Έχουμε πολλά όνειρα να εκπληρώσουμε... έστω και ( προς το παρόν) μέσω μιας οθόνης!


Σας ευχαριστώ απ' την καρδιά μου


Μιχάλης Συριόπουλος.

76 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page